Om

Kan man ha en festival i Skillinge för att fira den tecknade serien?

Det låter lite knasigt. Men så är det med tecknade serier, allt är liksom möjligt, allt kan hända! Befinner man sig i den lilla byn vid havet i Sveriges sydöstra hörn kan mycket tyckas osannolikt – men möjligt. Man kan göra lite som man vill, som i Kamomilla stad.

En gång härbärgerade denna hamn en av de största svenska flottorna av stora segelfartyg. Det var en imponerande syn när hamnen var fylld av två- och tremastare som gick över hela världen. En lång rad berömda sjökaptener bodde en gång längs Kaptensgatan femtio meter från hamnen. Idag finns det ett stort segelfartyg kvar hamnen, förutom några fiskebåtar som fortfarande går ut i Östersjön och fiskar.

I slutet av sjuttiotalet kom jag av en slump att starta en tidning tillsammans med några vänner. Tidningen hette Galago och kom att innehålla konst, poesi och tecknade serier, idag fyrtio år senare lever tidningen fortfarande. Jag vågar påstå att ingen annanstans i världen har den tecknade serien utvecklats så som den har gjort i Sverige. Det är inte ofta i historien som ett nytt och oprövat kulturfenomen föds. Men det är precis vad man kan säga om den tecknade serien under dessa fyrtio år. Den har växt fram som en ny konst- och litteraturform, en ny, unik och oprövad plattform för moderna tankar och omställningar. Idag handlar serier i Sverige om allt från zombier och satir till rotlös ungdom på drift. Och allt som ryms däremellan. Det har startats flera tidningar och bokförlag de senaste åren, som ger ut tecknade serier och framför allt har fler kvinnor har börjat rita serier.

Så vi träffas här och firar seriens frammarsch under tre dagar med seminarier, diskussioner, filmer, fester och mycket annat.  Låt oss fira fenomenet med tecknade serier – de är nämligen alltid roliga!

Välkomna till Skillinge Seriefestival
Rolf Classon, festivalgeneral

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s