Medverkande

DET LIMBISKA TORNET 

Av John Andersson

John Andersson är en av Sveriges främsta surrealistiska serietecknare och konstnärer som bygger sina historier och bilder huvudsakligen av minnen från det han drömmer om natten. Skillinge Seriefestival är ett av de ovanliga tillfällen då han ställer ut sina verk. Eller som Charles Beaudelaire skrev: ”Det sunda förnuftet säger oss att den sanna verkligheten endast finns i drömmarna.”

VARFÖR SKAPAR MÄNNISKA SAKER?

Av Axel Brechensbauer

Människan vill ha ordning och reda. För att skilja oss från naturens kaos anlägger vi trädgårdar och bestämmer vilka blommor som passar in. Vi gör plankor av träd och tegelstenar av lera. Allt i en strävan att omvandla naturen till geometriska former. Människan skapar hela tiden. Axel Brechensbauer är konceptdesigner och serietecknare och har designat massmarknadsprodukter, uppslukande miljöer och skulpturala utställningar runt om i världen. Ofta handlar det om att visualisera en framtid med förnybara resurser i centrum. Lösningar för framtida potentiella behov, scenarier och utmaningar. Här ställer han ut fyra bilder. 

LORANGA, MASARIN OCH DARTANJANG 

Serieoriginal i färg av Sara Olausson på pensionat Sjöbacka i Skillinge

Barbro Lindgrens klassiska barnbok har fått en ny tolkning i Sara Olaussons färgsprakande serie som utkommit i tre volymer. Här ställer hon ut tio originalillustrationer ur böckerna. Bilderna är gjorda i akvarell, gouache och tusch, även originaltextningen medföljer på ett genomskinligt blad, om man känner sig hugad att köpa ett verk. Barbro Lindgren har berättat: ”Lorangaböckerna handlar egentligen om min egen familj. Loranga var min man och Masarin en blandning av mina söner. Eftersom Sara Olausson är min systerdotter och medlem i Lorangafamiljen är det roligt att just hon ritar serien om dem. 

SÅ JÄVLA NORMAL 

Av Nina Hemmingsson

Nina Hemmingsson ställer ut ett trettiotal originalverk på Skillinge seriefestival. En lika ovanlig som spännande händelse. Hon kommenterar med sina teckningar samhällets olika förväntningar och normer. Om kärlek och sexualitet, kön och jämställdhet, åldrande och död.  Dessa till synes enkla teckningar behandlar ofta stora frågor i livet, som falsk trygghet, brustna förhoppningar och ibland modesta önskemål på livspartnern. 

Med verket “Jag är din flickvän nu” etablerade Nina Hemmingsson sig som en av Sveriges främsta serietecknare och bildkonstnärer. Hon har hittills publicerat åtta serieböcker och en diktsamling. 

ALLT KAN KLIPPAS ISÄR, ALLT ÄR MÖJLIGT

Av Kalle Matsson

Kalle Mattsson är en serietecknare och konstnär som en dag hittade ett helt eget sätt att skapa collage. Han sätter inte bara ihop två kända ansikten utan slår även ihop deras namn. Han drar inte bort något, eller lägger till, utan särar på bilderna och namnet och lägger sedan försiktigt och känsligt ihop dem som ett pussel från det undermedvetna. Vi frågade Kalle, hur han gör när han får sina uppslag. Han svarade:  “Om jag ser ett kändisnamn, speciellt nu för tiden, så bygger jag ihop dem på en gång. Det börjar alltid med namnen – alla ansikten kan byggas ihop men inte alla namn. Hur mycket jag än vill kan jag inte bygga ihop Jesus och Satan, det går liksom inte. Ronald McDonald Trump går däremot. Det är snarare så att jag hittar än att jag uppfinner. Sen finns det ju vissa namn man kan sträcka lite på så att de passar lite mer. 

VÅRA DRÖMMAR GESTALTADE I COLLAGE OCH ORD

Av Jan Stenmark 

Temat för årets Seriefestival I Skillinge är drömmar. Därför är det speciellt roligt att vi kan visa collage av Jan Stenmark, som dessutom är till salu. I över 30 år har konstnären Jan Stenmark skildrat vårt undermedvetna, våra drömmar och ibland något från en helt annan värld. Han använder sig av en idag ovanlig collageteknik där han klistrar ihop olika fragment från tidskrifter från 1950- och 60-tal. Han klipper ur bilderna med en liten nagelsax och klistrar ihop dem med ett speciellt klister som fixeras efter 15 minuter. Vilket gör att han har en begränsad tid att bygga ihop bilden. Men det som gör hans bilder så unika är de ironiska, humoristiska och filosofiska tankegångarna till alla bilderna, som han skriver ner med sin speciella piktur, som kommentar till alla bilder. 

SNÖVIT, BAMBI, TOMTAR OCH TROLL

En utställning med Gustav Tenggrens bilder. 

Få svenskar är så kända i USA, men okända i Sverige som tecknaren och konstnären Gustav Tenggren. Han föddes 1896 i Västergötland och började som illustratör i tidningar och böcker, han efterträdde John Bauer som tecknare i ”Tomtar och Troll”. 

1920 emigrerade Tenggren till USA och etablerade sig snabbt som en av de främsta tecknarna där, han anställdes av Walt Disney och var huvudtecknare till de allra första tecknade filmerna: Snövit, Pinocchio, Bambi och Fantasia. I denna unika utställning på Österlens Museum visar vi bilder, affischer och originalmålningar från Gustav Tenggrens långa skaparliv. Utställningen invigs av tenggrenkännaren Lars Emanuelsson på Lördagen kl. 14.00.

FÖNSTERRUTA AV RISPAPPER 

Av Joe Kessler 

Skillinge Seriefestival blir för första gången internationell och presenterar här den engelska serietecknaren Joe Kessler. Kessler är en ung serietecknare som gör drömlika, konstnärligt nyskapande och experimentella serier som bildar en helt ny genre inom tecknade serier. Kesslers serier är bilddrivna, med en kort kärnfull dialog, som skrivits för att understryka det viktiga i bilderna. Det gåtfulla och magiska dramat ramas in av en suggestiv värld i grälla färger. Kessler belönades nyligen med pris för bästa debutalbum vid den prestigefyllda seriefestivalen i Angouleme i Frankrike.

WALT DISNEY INLAGD PÅ PSYKIATRISK KLINIK 

Vår andra utländska gäst heter Anna Haifisch och kommer från Leipzig i Tyskland.

”Von Spatz” heter Anna Haifischs senaste bok och handlar om en nervklinik för konstnärer och showbiz-folk. Patienterna uppmuntras att ägna sig åt sin återhämtning och konstnärlig verksamhet. Klinikföreståndaren Margarete Von Spatz tar kärleksfullt hand om de intagna. En av dem är Walt Disney, som under sin vistelse mer eller mindre förgäves försöker sig på att skapa ett antal olika konstverk. 

Anna Haifischs böcker har översatts till engelska, franska, spanska och ryska, och hon har medverkat i tidningarna Vice, The New Yorker, The Guardian, Züddeutsche Zeitung, Die Zeit och Det Grymma Svärdet. I juli 2020 mottog hon Max&Moritz-priset som bästa tyskspråkiga serieskapare. 

www.hai-life.com   

EN VANDRING LÄNGS GRINDSGATAN I KVARTERET KNIVEN

Martin Kellerman

Allt började med att Martin Kellerman klev in som 15-åring på redaktionen till serieförlaget Kartago, som även drev tidningen Galago och frågade om han kunde hjälpa till med något. Han blev kvar i över 20 år och blev inte bara redaktör för tidskriften Galago, utan lärde även känna serietecknarna som var med i den svenska serierevolutionen under 1980-90 talet. Under den här tiden skapade även Martin Kellerman den serie som kanske ändå har betytt mest och fått störst spridning i Sverige i modern tid, nämligen Rocky. Vid bokmässan 2017 målade Martin hela fondväggen på Kartagos monter som den legendariska redaktionen såg ut på Grindsgatan 33 på söder I Stockholm, persongalleriet var stort bland annat bestod det av Göran Greider, Max Andersson, Lena Ackebo, 

Joakim Pirinen och Rolf Classon, och många till. 

SVART HUMOR, MELANKOLI, KUBISM, DADISM OCH MODERNISM

Joakim Pirinen 

Man talar ibland om den svenska serierevolutionen, och menar då den våg av nya moderna serier som växte fram i alternativa kanaler, på nystartade tidningar och förlag. De var nya i relation till de gamla hjälteserierna som Fantomen och Kalle Anka, och framför allt använde man den tecknande serien till att skildra helt andra historier. Den som var mest mångfasetterad och startade hela denna nya våg på 1980-talet var Joakim Pirinen, med framför allt Socker-Conny. Joakim Pirinen är fortfarande stilbildande och den som leder denna utveckling sedan över trettio år. Här ställer han ut ett tiotal serieoriginal.